Tao, Dao of Taoïsme

Het woord tao betekent de weg!


Daoism, of Taoïsme/, is een filosofische of religieuze traditie van Chinese oorsprong die benadrukt leven in harmonie.


GESCHIEDENIS

De filosofische traditie van het taoïsme is tussen de vijfde en derde eeuw voor Christus in China ontstaan.

Twee literaire werken vormen de basis van het taoïsme: de Tao-te ching door Lao Zi en een bundel essays,

gedichten en verhalen, de Zhuangzi.


Er zijn vele taoïsmes. Zoveel, dat de gemeenschappelijke factor misschien het beste omschreven kan worden

als een geesteshouding. De taoïst is nieuwsgierig, meditatief, tolerant, en stelt groot belang in zijn natuurlijke

omgeving.

Sommige elementen van het taoïsme worden herleid tot de prehistorische volksreligies in China, dat later samengevoegd werd tot een taoïstische traditie.


Met name veel Taoistische praktijken komen voort uit de Strijdende-staten-tijdperk van de wu ( de sjamanistische cultuur van het noorden van China ) en de Fangshi (die waarschijnlijk afgeleid is van de "archivaris-waarzeggers uit de oudheid, van o.a. Laozi ).


Beide maakten gebruikt, hielden zich bezig met "... magie, geneeskunde, waarzeggerij, ... allerlei methoden om een lang leven te verkrijgen.

Bij de wu , komen de namen "sjamanen" of "tovenaars" vaak voor in de vertaling. De Fangshi waren dan weer meer de filosofische School of naturalisten, en vertrouwden veel op de astrologische en calendrical speculaties in hun profetische activiteiten.


De Laozi ontvingen keizerlijke erkenning als een godheid in het midden van de 2de eeuw BCE.

Door de Han-dynastie (206 BCE-220 CE), de verschillende bronnen van het taoïsme was samengevoegd tot een coherente traditie van religieuze organisaties en ordes van ritualisten in de staat van Shu (moderne Sichuan ). In het oude China, werden taoïsten ook wel gezien als kluizenaars of kluizenaars die niet deelnemen aan het politieke leven. Zhuangzi was de bekendste van deze, en het is belangrijk om te weten dat hij leefde in het zuiden, waar hij behoorde tot de lokale Chinese sjamanistische tradities.


Vrouwelijke sjamanen hebben een belangrijke rol gespeeld in deze traditie, die in de zuidelijke staat bijzonder sterk was Chu . Vroege taoïstische bewegingen ontwikkelden hun eigen instelling, in tegenstelling tot het sjamanisme, maar geabsorbeerd basis sjamanistische elementen. Sjamanen onthulden basisteksten van het taoïsme van vroegere tijden tot minstens de 20e eeuw.


Institutionele opdrachten van het taoïsme zijn geëvolueerd in verschillende stammen die in recentere tijden worden gegroepeerd in twee hoofdtakken: Quanzhen Taoïsme en Zhengyi taoïsme . Namelijk de Laozi en Zhuangzi, de literatuur van het taoïsme groeide gestaag en werd samengesteld in de vorm van een canon-the daozang -die in opdracht van de keizer werd gepubliceerd .


Doorheen de Chinese geschiedenis, werd het Taoïsme meerdere malen genomineerd als staatsgodsdienst . Na de 17e eeuw, viel het echter uit de gratie.